Oskari ja Olavi

Puutarhatontut Oskari ja Olavi asuvat Herra Kivisen puutarhassa. Naapuripihoilla ihmisten ja puutarhatonttujen rinnakkaiselo sujuu yleensä mukavasti, lähes huomaamattonan rauhaisasti, mutta Oskari ja Olavi tuntuvat jatkuvasti ajautuvan törmäyskurssille Herra Kivisen kanssa. Liekö syy Herra Kivisen kiivaassa luonteessa vai tonttukaksikkomme vauhdikkaassa tavassa hoitaa asiansa!

 

Tonttujen esihistoria

Oskarin ja Olavin isoisoisoiso...isoiso?...iso...isät, metsätontut Iisakki (vas.) ja Kauko.

Tiesitkö, että puutarhatontut olivat alun perin metsätonttuja?

Metsätontut olivat Suomenmaan alkuperäisiä asukkaita aikana, jolloin koko maata peittivät vain metsät ja järvet. Ihmisten lisääntyessä ja maailman modernisoituessa ihmiset alkoivat raivata yhä enemmän metsiä kaupunkiensa tieltä ja rakentaa taloja jopa metsätonttujen alkuperäisten asumusten päälle.

Tämän odottamattoman ja hyvin valitettavan elintilan kaventumisen johdosta ensimmäiset metsätontut, Oskarin ja Olavin isoisoisoiso…isoiso?…iso…isät metsätontut Iisakki ja Kauko, ottivat ratkaisevan askeleen. He pakkasivat kapsäkkeihinsä vain rakkaimmat työkalunsa ja soittopelinsä ja lähtivät kaupunkiin, joita metsätontut olivat kutsuneet betonimetsiksi. Iisakin ja Kaukon hämmästykseksi sieltä löytyi kuitenkin jotain muutakin kuin betonia ja asfalttia. Ihmiset olivat ympäröineet pihansa pienillä viheralueilla, joita he kutsuivat puutarhoiksi.

Iisakin ja Kaukon perässä tuli pian muitakin. Kaupunkiin lähteneet metsätontut hämmästelivät aluksi suuresti ihmisten kovin kummallisia, mutta erittäin vihreitä ja kauniita puutarhoja. Lopulta he totesivat, että kyllähän myös puutarhojen puut kaipaavat hoitoa ja huolenpitoa. Jos jollakin alalla, niin puiden hoidossa metsätontut olivatkin erikoisasiantuntijoita. Niinpä ensimmäiset kaupunkiin lähteneet metsätontut asettuivat asumaan ihmisten puutarhoihin ja ajan mittaan heitä alettiin kutsumaan puutarhatontuiksi. Nykyään puutarhatontut ovat oma tonttuheimonsa.